Utvikling og fremgang, vil du virkelig bli god?

Trening, spilling og drilling.

 

Basketball er, som alle andre kompliserte aktiviteter, avhengig av repetisjon. Det er en viktig grunnforutsetning at riktig trening gir fremgang. Og for å trene riktig må en ha de grunnleggende forutsetningene tilstede.

 

Den mest grunnleggende forutsetningen for å bli god i basketball er å ville bli det. Dette høres sikkert litt banalt ut, siden det er en åpenbar ting å si. Men det er ikke like åpenbart å legge handling bak ønsket.

Så det leder til spørsmålet: har du lyst til å bli mestre spillet basketball?

 

For alle som ikke kan svare ja på dette er det egentlig ikke noe poeng å lese videre nå!

 

For å gi en sammenligning til musikkens verden. Alle gode musikere har øvd og lekt seg med instrumentet i timesvis i tillegg til formelle øvinger og eventuelle musikktimer. Bare spør foreldrene til en ivrig og motivert trommis, trompetist eller fiolinist.

For basketballen kan en i hovedsak dele denne aktiviteten dette inn i 5 hoveddeler.

  1. Spilling
  2. Drilling
  3. Trening
  4. Fysisk trening
  5. Observasjon

 

  1. Spilling

Spilling er IKKE det samme som trening. Spilling kan igjen deles inn i to hoved deler, den ene er offisielle kamper, med dommere, sekretariat ++, den andre er uoffisiell spilling. Spillere som virkelig ønsker å bli god bør drive med begge deler.

En god tommelfingerregel for offisielle kamper er like mange kamper som det er skoleuker. Det innebærer 38 kamper i året. Anbefalinger via FIBA gir kampantall helt opp til 50-60 kamper i året for enkelte årganger.

Utfordringen til å få dette tallet opp ligger som regel på støtteapparatet rundt, det er dyrt for lag å spille i doble serier, det legger beslag på mye helgetid (dvs hytteturer og familebesøk) og det er også fysisk og sosialt belastende for de som ønsker å både bli god i idrett og være med på alt som skjer.

Når du spiller så spill skikkelig, fullt fokusert og “business” hele veien. Med skikkelig oppvarming, rutiner, stats etc.. Ta det seriøst. Ta deg selv seriøst. Å drive å spille “halvveis” er litt som å løpe om kapp med en som løper på liksom uten å gi jernet. Det er ikke like gøy. Og dersom du taper når du har gitt alt, så kan ihvertfall ingen si noe på det. Du har gjort ditt beste og kan si det med stolthet.

En anbefaling her:

–          Familie: ta et valg for hva som prioriteres. Dagens og fortidens relasjoner, eller familiens fremtid. Hvor er det viktigst for den aktive å benytte tiden og hva vil det gi den aktive å beherske og dedikere seg til en aktivitet. Spørsmålet blir da naturligvis om dette er en aktivitet som er givende og utviklende og hvor den aktive har et rimelig potensiale for vekst. Dersom familien ønsker en utøvers fremgang og suksess så bør de respektere et ønske om å dedikere seg.

–          Spiller: Svarte du ja på spørsmålet over?

 

Neste elementet av spilling er uoffisiell spilling. Det vil si å spille i alle ledige timer du har. Ikke Xbox eller PS3 eller 4, men å spille på ekte. Med en ball, en motstander eller flere. En eller to kurver, i fint eller dårlig vær. Til 7, til 11, looser out, winner out, pass in, check ball, horse, spill-21…whatever. Spille spille spille. Spille til det blir mørkt, spille selv om det regner litt (fordi det sikkert snart slutter), spille og ringe til folk for å be de komme og så faktisk vente til det kommer flere, og så spille litt til. Uten dommer, uten premie, uten stats, uten foreldre som bringer, henter og klapper.

Denne spillingen gir volum og du blir fryktelig god av det.

Og en aldri så liten bonus i tillegg: det er faktisk veldig veldig gøy.

 

  1. Drilling

Her kommer skuddene dine, ballbehandlingen, bevegelsesmønstrene inn. Her trenger du (helst) en partner, her trenger du en form for program og her trenger du oppfølging. Har du en ålreit trener som coacher deg i løpet av sesongen så kan de aller fleste faktisk drille seg selv. Dette er bevisste gjennomføringer på faste bevegelser.

For å bli god til å spille er det en fordel å drille.

Når du spiller gjentar du som regel det du er god til. Drilling bruker du for å programmere kroppen din til å skape nye vaner, nye favoritter og til å åpne opp spillet ditt til nye faser og ferdigheter.

Drilling krever dedikasjon. Altså fokus og motivasjon over tid. Mer enn en gang.

I og med at det å drille inn nye elementer og nye øvelser er krevende er det en fordel å gradvis utvikle dette. Ikke start med 8 ukers treningsprogram med 3-4 økter i uken. Start med et 2-3 ukers program.  2-3 øvelser hver økt.

Og deretter spiller du, mye.

 

  1. Trening

Treninger ledes av en trener. Treningene skal være utviklende, jeg skal ikke si så mye om dette nå siden jeg kommer tilbake til flere poster om dette utover høsten.

Et viktig utgangspunkt er at trening er trening. Gjennomføringer hvor en bevisstgjør gode og dårlige gjennomføringer. Om det er drilling, cases, situasjoner, matchups, simuleringer eller hva det nå er en trener på, så skal det være gjennomføringer med et bevisst fokus.

Spillere som går på trening for å spille har misforstått. En som skal bli god må gå på trening for å trene og på kamp for å spille. Vil du spille mye så spill mange kamper. Vil du utvikle spillet ditt så tren og drill inn nye teknikker, forståelse og bevegelser.

 

  1. Fysisk trening

Dette har fått betydelig økt fokus innenfor norsk basketball de siste årene. Og det er veldig bra. Fysisk trening er grunnforutsetningen for å kunne tåle mye drilling, trening og spilling. Dette har mange elementer i seg og er noe som er nevnt i andre artikler her.

 

  1. Observasjon

Dette er et undervurdert element. Det dreier seg rett og slett om å se basketball. NBA, college, Euroleague, VM, EM. Damer og herrer. BLNO og KL. Og med dette menes at en ser nok basketball til å begynne å se andre elementer enn den åpenbare dunken eller en flashy dribling. Å se nok basketball til å se hullene eller sømmene i en sone, å finne elementer i andres spill som en ønsker å imitere (og som igjen leder til drilling).

Å se basketball for yngre spillere er nok både det enkleste og vanskeligste å få til på kort sikt. I sesongen i Norge spilles det som regel mange kamper på samme dag i samme hall. Det å se en ekstra kamp i forbindelse med sin egen kamp er enkelt å få til (hvis du virkelig vil det da), men er krevende dersom du er «avhengig» av foreldre for henting og bringing.

En liten utfordring på dette punktet; norsk BLNO og KL burde vært fullt av unge norske spillere som ønsker å beherske dette spillet.

 

 

Oppsummert:

Det er noen uker igjen av sommerferien, før vi går i gang med en ny sesong. Norsk basketball er på vei tilbake, vær en av dem som løfter oss videre.

–          Still deg selv spørsmålet om du vil bli god, og følg det opp.

–          Gjør alle disse elementene, ta en samtale med foreldrene om hvordan du vil organisere sesongen som kommer og vær i forkant.

–          Bidra til at alle blir bedre og pusher hverandre, begynn med deg selv og din klubb.

Print Friendly, PDF & Email
About the author
Diplomtrener Bachelor Psychology (Pedagogy specialty) FECC Head coach Bergen Elite Development coach; Hop, Loddefjord, Olsvikåsen vgs

25 thoughts on “Utvikling og fremgang, vil du virkelig bli god?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *