Utvikling del 3: Naturlige forutsetninger

Basketball er som tidligere nevnt en idrett med svært mange krav til utøverne. Dette omfatter fysiske, tekniske, taktiske, mentale og sosiale ferdigheter. De aller fleste menneskelige ferdigheter er trenbare, men det ligger likevel noen naturlige forutsetninger som grunnlag for alle mennesker.

Å være høy, spenstig, rask, sterk, smidig, god koordinasjon er klare fordeler på samme måte som vinnervilje, mental tøffhet, taktisk forståelse og romforståelse.

Å skape den “perfekte” basketspilleren inkluderer svært mange ulike faktorer (Se posten om “En serbisk formel”) og er en teoretisk øvelse. Det er mer fruktbart og interessant å se på hvordan du kan utvikle dine evner til å bli den beste du kan bli. Det innebærer at en må utvikle allsidighet i eget spill først. De aller fleste spillere vil bli gode til en konkret ferdighet tidlig i karrieren sin, allsidighet vil si å kunne utfordre disse ferdighetene til å omfatte andre deler av spillet.

Er du god til å score, kanskje utvikle bedre forsvarsspill…  Er du god til å ta returer, kanskje utvikle et stabilt skudd… etc..  Dette er trenerens ansvar og avhenger av hvilke faktorer som ansees som viktige og verdifulle.

For de aller yngste ligger mye av utfordringene i å kunne bruke begge hender i teknikkutviklingen, å bevege seg i alle fire retninger og bruke hele gulvet. Mens det for eldre utøvere kan være å forstå spillet, forstå driller, lese motstanderes mismatcher, utvikle nye moves og ferdigheter, utbedre forsvarsteknikk etc..

Ved å la utøverne utvikle en allsidighet i oppstarten av spillet vil de fleste også få mulighet til å vise sine naturlige forutsetninger, og utøverne kan skape allsidige mestringsopplevelser. I og med at basketball er en såpass allsidig idrett og taktisk idrett går utviklingen gradvis og det er ikke alltid slik at den med høyest suksessrate i ung alder er den med de beste naturlige forutsetningen for å bli best.

Samtidig er det en gave å gi unge utøvere en større allsidighet i hvordan spille og utøve idretten. Dette vil både øke gleden til spillet og utvide karrieren til utøverne.

Print Friendly, PDF & Email
About the author
Diplomtrener Bachelor Psychology (Pedagogy specialty) FECC Head coach Bergen Elite Development coach; Hop, Loddefjord, Olsvikåsen vgs

10 thoughts on “Utvikling del 3: Naturlige forutsetninger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *